Barbara Road

The site, typical of the Atlantic seaboard suburb of Camps Bay, is steeply sloping with the street level entrance at the rear and highest point. A garage, sweeping driveway and outbuildings on the upper portion of the site are kept in place, and the new dwelling rises from a level platform that spans over the existing structures. et storage, concrete surfaces and a pivoting garden window.

The new building features a collection of flat concrete roofs articulated at different levels. As a result of this formal gesture, clerestory windows are created which provide glimpses of the Table Mountain range from every room while also flooding the interior with abundant natural light.

In contrast to the seemingly random variation of the roof levels, the floor plan follows a rigorous tartan-grid which unifies the composition of cubic volumes. Each cubic volume is in turn framed by the columnar concrete structure. Infill walls are of fair-face brickwork painted white. These walls with their subtle texture make the most of the effects of light and shadow by emphasizing abstract sculptural qualities of the spaces.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!